Wanneer kan het gebruik van glaslijm je helpen?

Glaslijm, ook wel bekend als UV-lijm, kan worden gebruikt om materialen permanent en transparant te lijmen. Heb je bijvoorbeeld per ongeluk een waardevolle kristallen vaas gebroken of een glazen beeldje laten vallen? Het niet gemakkelijk om deze netjes weer te repareren. Met secondelijm blijven vaak lijmresten achter en zie je waar de breuk is. Met het aanbrengen van glaslijm zorg je voor een permanent effect en éénmaal opgedroogd is de lijm transparant, waardoor je je niets meer van de breuk ziet. Je kan de glaslijm voor verschillende materialen gebruiken, je bent dus niet beperkt tot alleen het lijmen van glas. Het is zelfs zo sterk dat het wordt gebruikt om mobiele  telefoons te repareren! Daarnaast kan je ook sieraden lijmen of scharnieren van kozijnen aan glas. Eigenlijk kan je de lijm voor alle soorten materialen gebruiken. Het enige waar je op moet letten is dat één van de materialen UV- licht doorlaat. Metaal op hout werkt dus niet, maar glas op metaal is geen probleem.

 

Hoe werkt glaslijm?

Wanneer je gebruikmaakt van glaslijm zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hierboven staat al beschreven dat het van belang is dat één van beide materialen UV- licht doorlaat. Glaslijm droogt alleen op in UV- licht. Je dient altijd binnenshuis met de lijm te werken, uit direct zonlicht. Je wilt natuurlijk niet dat de lijm al opdroogt voordat je ermee aan de slag gaat. Zorg dat je beide oppervlakken goed schoonmaakt zodat je geen vetresten achterlaat. Benzine of terpentine zijn bijvoorbeeld niet geschikt, omdat ze vetresten achterlaten waardoor de lijm niet goed zal werken. Je kunt het beste pure alcohol gebruiken of een andere geschikte ontvetter. Let er ook op dat je na het schoonmaken geen vette vingerafdrukken achterlaat op het materiaal. Om dit te voorkomen kan je handschoenen gebruiken. Het schoonmaakproces is erg belangrijk voor een glashelder resultaat.

 

Hoe gebruik ik glaslijm correct?

Wanneer je oppervlaktes goed hebt schoongemaakt, kun je de glaslijm aanbrengen. Dit doe je altijd maar aan één kant, het oppervlak dat UV- licht doorlaat. Het voordeel van glaslijm is dat het niet opdroogt, alleen wanneer er UV- licht bij komt. Dit betekend dat je alle tijd kan nemen om de klus nauwkeurig uit te voeren. In vergelijking met secondelijm, waar je er haast achter moet zetten en je de lijm snel opdroogt! Let wel goed op, want wanneer de glaslijm eenmaal verhard, is het resultaat permanent. Neem dus goed de tijd om te kijken of het goed bevestigd is. Wanneer je tevreden bent met het resultaat, kan je de lijm laten opdrogen. Dit kan buitenshuis in de zon of met behulp van een UV-lamp. Wanneer de zon schijnt en het boven de 10 graden Celsius is duurt het tussen de 5 en 25 minuten duren voordat de lijm is opgedroogd. Wanneer je het niet buiten kunt laten opdrogen, kan je gebruikmaken van een UV-lamp. De grootte van het gelijmde oppervlak is dan van invloed op de sterkte UV-lamp die je nodig hebt. Hoe groter het oppervlak, hoe sterkere lampen je nodig hebt.

 

Voor het beste resultaat gebruik je glaslijm

Wanneer je volgens bovenstaande punten werkt, zorg je voor een optimaal resultaat. De gelijmde materialen zijn niet meer van elkaar te onderscheiden en eventuele lijmresten aan zijkanten verwijder je gemakkelijk met een mesje. De glaslijm werkt permanent en is volledig doorzichtig. Je bewaart de lijm uit de zon en goed afgesloten kan deze nog makkelijk 12 tot 24 maanden mee.  

Bladwijzer de permalink.